Prirodna prehrana za mačke

Sve mačke trebaju zdravu prehranu za dug, kvalitetan život i očuvanje zdravlja.

Bolesne, ozlijeđene ili slabe mačke naročito trebaju zdravu prehranu kako  bi se optimizirale sposobnosti ozdravljenja.

Mladim mačkama zdrava prehrana nužna je za optimalan rast i razvoj. Starijim mačkama ključna je u očuvanju vitalnosti i razine energije.

Dok mačke u prirodi love i konzumiraju mali plijen, osiguravajući organizmu sve potrebno za funkcioniranje, isto je nemoguće u potpunosti postići u uvjetima života u kućanstvu. Naravno da konzumiranje ulovljenog plijena sa sobom nosi i određene rizike zaraze, bolesti itd, što će detaljnije biti obrađeno u nekom drugom članku. Iz tog razloga, imajući na umu „ idealnu prehranu za mačke“ , moraju se stvoriti kompromisi koji odgovaraju modernim kućanstvima i kućnim mačkama koje su puno osjetljivije u odnosu na pripadnike iste vrste koji žive u vanjskim uvjetima.

Mačke su predatori i mesožderi. To znači da im je potrebna hrana životinjskog porijekla za opskrbu hranjivim tvarima. Djelomično probavljeni biljni materijal dobivaju i unose u maloj količini iz crijeva plijena ili uopće ne unose, s obzirom da plijen uvijek jedu redoslijedom glava, pa mišićni dijelovi, a utrobu najčešće ostavljaju strvinarima.

U divljini se mačke hrane živim plijenom i zahtijevaju svježe meso. Izbirljive su, oprezne, ne jedu lešinu i vrlo su osjetljive na trovanje hranom te se nikada ne hrane raspadnutim mesnim proizvodima. Hrana mora biti svježa.

Žvakanje sirovog mesa i kostiju ključni su za zdrave zube i desni.

Mačke su izvorno  nastale od pustinjskih životinja. To znači da rijetko konzumiraju velike količine vode, a bubrezi su im vrlo učinkoviti.

Savjetujemo prirodno hranjenje sirovom hranom. Iako se mačke zadnjih godina hrane prerađenom hranom u njihovom organizmu se nije mnogo toga promijenilo. Ovo je nažalost stvarnost s kojom se moramo suočiti.

Zdjele za hranu i vodu trebaju biti keramičke, kako bi se izbjeglo isparavanje štetnih kemikalija u hranu ili vodu. Treba ih pažljivo i redovno čistiti, kako bi se izbjeglo trovanje hranom.

Povraćanje ili proljev mogu biti jedan od prvih znakova neodgovarajuće prehrane.

Odgovarajuća prehrana za mačke je:

Svježe meso (ne svinjsko, slanina, šunka ili drugi svinjski proizvod) po mogućnosti sirovo – uključujući piletinu, zečetinu, bijelu ribu, riblje masti, kosti (sirove), govedinu, janjetinu, goluba, fazana itd. U slučaju piletine, hranjenje sirovim mesom povećava rizik od trovanja salmonelom (vrlo je opasno za mačke) zbog toga je jako važno da je izvor mesa pouzdan. Smrznuto meso (niže od  -23 C, min 12 dana ) koje je pažljivo odmrznuto i nije ponovno smrzavano praktična je alternativa svježem mesu.

Hranjenje sirovim mesom divljih životinja može dovesti do pojave crijevnih trakavica. Srećom to se može na zadovoljavajući način pratiti periodičnim nošenjem uzoraka izmeta u veterinarski laboratorij kao i redovnim čišćenjem parazita preparatima namijenim za mačke širokog spektra djelovanja.

Sirova riba može sadržavati tiaminazu, enzim koji razgrađuje vitamin B1 (tiamin). To se posebno odnosi na slatkovodne ribe iz obitelji Cyprinid (npr. Šaran, zlatna ribica, bodljikava bjelica, klen, grm), haringu, škampe, kozice, školjke i druge školjke. Prokuhavanje uništava enzime, pa se time izbjegava i opasnost. Međutim, umjereno hranjenje sirovom ribom trebalo bi biti u redu, osobito ako prehranu vaše mačke nadopunite pivskim kvascem. Kuhanje na visokoj temperaturi također uništava tiamin. S ovog je gledišta bolje kuhati na pari.

Kosti – isključivo sirove – po mogućnosti cijele, ali se mogu usitniti (mljevenjem). Žvakanje cijelih kostiju će koristiti njezi desni i zuba, ali se ovaj efekt umanjuje ukoliko se kosti usitne mljevenjem umjesto da ih mačka samostalno sažvače. Kosti su važan izvor kalcija, kojeg u mesu bez kostiju relativno nedostaje. Naravno, u ovom kontekstu za mačke ne mislimo na velike ili strogo zabranjene trupčaste kosti. Preporučamo davati pileće vratove (može i mljevene). Odlična alternativa vratovima su i mljeveni pileći hrbati (leđa).

Svježe organske iznutrice (npr. Jetra, srce, bubrezi), ali ne svinjske.

Povrće – pojedino može, ali je uglavnom nepotrebno jer pruža malo hranjivih tvari.

Jaja (sirova ili kuhana).

Morske alge – mačke su često strastveni uživatelji algi, ako im se ponude. Izvrstan su dodatak prehrani, ali u umjerenim količinama.

Pivski kvasac – izvrstan izvor vitamina B (posebno vitamina B1 – tiamina) i čine ukusnu poslasticu.

Biljke – uzgojeni zeleni listovi pšenice i ječma dobar su izvor minerala i vitamina.

Ulje-hladno prešano ( npr. Maslinovo, suncokretovo, laneno)

Riblje ulje

Ulje jetre bakalara (ali oprez s dodanim kemijskim antioksidansima).

Mačke mogu jesti kruh, tost itd., Ali obično u divljini ne bi naišle na škrob iz zrna, osim kao dio djelomično probavljenog unosa svog plijena, pa im kao takav u prehrani nije bitan.

Također mogu umjereno jesti (i obično vole) sir i mliječne proizvode. Međutim, pasterizirano mlijeko nije toliko zdrava hrana kao nepasterizirano kozje, ovčje ili kravlje mlijeko. Skuta i jogurt obično su vrlo prihvatljivi.

Sirova prehrana na dnevnoj bazi bi trebala sadržavati sljedeće svježe odmrznute obroke:

  1. doručak – mix (količina oko 2 jušne žlice)
  2. ručak i večera – mišićno meso piletine, puretine, junetine, govedine, zečetine i sl (rezano na kockice, cca 1cm x 2cm)

Recept za mix:

  • 5 kg pilećih vratova ili hrabata, samljeti u mšini za mljevenje mesa
  • 1 kg srca ( pureće, pileće, juneće, teleće )
  • 0,5 kg jetrice
  • 0,5 kg želudaca

Sve izmiješati da se sjedine i prožmu sastojci, te pakirati u porcije od 2 jušne žlice za jednu mačku. Za više mačaka prilagodite količinu sukladno potrebama. Mix se dodatno može obogatiti prepeličjim jajem, f-lysinom, te nekim od ulja ili omega 3 masnih kiselina. Smrznuti na minimalno -23 na 10-15 dana, nakon čega je sigurno za konzumaciju vašoj mački. Prije posluživanja obroka, odmrznuti i pričekati koliko je potrebno da se postigne sobna temperatura. Nakon toga je spremno za konzumaciju. Hladno meso može uzrokovati upalu grla.

Ne podgrijavati u mikrovalnoj! Jedanput odmrznuto meso se ne smije ponovno zamrzavati! Rok za upotrebu je do kraja dana.

Na isti način se postupa i sa mišićnim mesom. Otkošteni pileći batci sa zabatkom, otkošteni pureći batak/ zabatak, teleći ili juneći but rezan na kockice, čini odličan mesni obrok dostojan vašeg ljubimca, nakon što je odležalo u zamrzavanju potrebno vrijeme.

Pripravci tipa suhe mačje hrane nisu dobri za zdravlje desni i zuba, jer izazivaju nakupljanje kamenca. Uz to nakon suhe hrane mačke moraju piti više vode što u konačnici može izazvati probleme sa bubrezima. (Izvorno su mačke nastale od pustinjskih životinja. To znači da rijetko konzumiraju velike količine vode.)

Dopuna prehrane mineralnim i vitaminskim dodatcima može biti dobro ‘osiguranje’ protiv neravnoteže, ali treba pažljivo provjeriti proizvode da ne sadrže neprikladne ili nezdrave sastojke i aditive.

Imajte na umu:

Ovi savjeti se temelje na promatranju i uzimanju za primjer najbliže divlje vrste mačke kao prototipa i modeliranju prehrane te vrste kako bi ona bila što bliža divljem staništu.

Činimo to kao najlogičniji slijed, budući da se mačke pojavljuju u ulozi domaćih (kućnih) životinja u relativno kratkom vremenskom razdoblju, a njihov organizam se za to vrijeme nije promijenio drastično u odnosu na tisućljeća nazad.

Vjerujemo da je zdrava prehrana čvrsti temelj na kojem se gradi dobro zdravlje i dugovječnost. Također vjerujemo da mnogi zdravstveni problemi u svim našim domaćim vrstama proizlaze iz nezdravog ili neprikladnog hranjenja.

Savjetujemo da hranite sirovom hranom i da je nabavite iz pouzdanih izvora, jer smatramo da je to najzdraviji način. Svaki dio tijela i svaki sustav tijela bolje funkcionira na prirodnoj prehrani.

Ne savjetujemo hranjenje prerađenom, pogotovo suhom hranom koja je najčešće rezultat teške prerade, otpadnog mesa, ostataka iz restorana, tijela bolesnih i uginulih životinja, te na sve to začinjena nepoželjnim i štetnim aditivima, pojačivačima okusa, konzervansima a sve upakirano u lijepu ambalažu i popraćeno snažnim marketingom. Takva hrana ne služi toliko zdravlju i dobrobiti koliko komercijalnom interesu i dobiti. Nadalje, proizvedena i prerađena hrana za životinje prisutna je tek nekoliko desetljeća, što je samo tren u vremenu, pa te iste životinjske vrste zasigurno nisu mogle imati dovoljno vremena da se razviju i prilagode probavi takvih umjetnih sastojaka.

Prerada ne poboljšava hranu, a dodavanje različitih umjetnih sastojaka daje samo opterećenje na imunološki sustav i metabolizam životinje dok se tijelo oslobađa stranih i uobičajeno štetnih sastojaka.

Potpuno ista načela primjenjujemo i na hranjenje dodacima i poslasticama.

Također savjetujemo zdravu opskrbu vodom, koja ne bi smjela biti iz slavine, nego filtrirana ili iz boce.

Nikako se ne preporučuje upotreba omekšane vode za piće.

Napomena:

Ove opće informacije o hranjenju temelje se na savjetima novim vlasnicima koji traže našu pomoć. To je samo naše mišljenje. Ove savjete i informacije objavljujemo u najboljoj namjeri, s motivacijom razmjene iskustava i poboljšanja zdravlja, dugovječnosti i dobrobiti naših mačaka. Ne zarađujemo od prodaje proizvoda za hranjenje putem ove ili bilo koje druge web stranice i neovisni smo od svih proizvođača. Jednako tako, ne izdvajamo ni jednog proizvođača ili proizvod. Nadamo se da su ove informacije vrijedne za vas i vašu životinju, ali kontaktirajte nas ako vam je potrebna dodatna pomoć.

Ovaj opći savjet nije prilagođen hranjenju u slučaju određenih bolesti, za što bismo morali više informacija kako bismo omogućili individualni pristup.

Contributor: www.alternativevet.org