Što sve trebate imati spremno za dolazak mačića u novi dom

burmese kitten

Što sve trebate imati spremno za dolazak mačića u novi dom

Spremate se na dolazak mačića u vaš dom, ali niste sigurni odakle početi i što mu je sve potrebno. Između ogromnog broja potrepština dostupnih za kupnju, morate donijeti mnoge odluke i napraviti pravilan izbor. Ne brinite, mi ćemo vam u tome pomoći.

Prije nego što svog novog mačića dovedete kući, morate kupiti nekolicinu potrepština kako bi se brzo osjećao kao doma i stres od preseljenja bio minimalan.

Iako postoji mnogo igračaka i pribora koje ćete htjeti kupiti čim odlučite udomiti mačića, postoje bitne stvari koje biste trebali nabaviti prije svega.

Većinu potrepština za mačiće mogu koristiti i odrasle mačke, ali prije kupnje provjerite svaku naljepnicu kako biste bili sigurni da je prikladna za upotrebu na mačićima. Postoje dobne preporuke za proizvode poput hrane za mačke, te proizvoda povezanih sa zdravljem.

1. Transporter

Prva stvar koju trebate je transporter za mačića kako biste osigurali udoban i siguran prijevoz do novog doma. Transporter bi trebao bi biti siguran i čvrst s otvorima za ventilaciju i lakim pristupom za ulazak i izlazak vašeg mačića.

Koju vrstu transportera je najbolje kupiti?
cat carrier

Koji transporter odabrati može biti teško, pogotovo jer na tržištu postoje mnogobrojne vrste.  Što god odabrali, idealan transporter za mačke trebao bi biti snažan, lagan, siguran i jednostavan za korištenje. Naša preporuka su svakako mekani transporteri od tkanine s jednim ili dva otvora za ventilaciju. Maci će u tkanini biti udobno, ne može se ozlijediti, a ukoliko isti prilagodite standardnim dimenzijama avio kompanija, možete ga koristiti i za putovanje avionom, gdje su dopušteni isključivo mekani transporteri.

Prilikom kupnje transportera potrebno je uzeti u obzir sljedeće:

Veličinu – transporter mora biti dovoljno velik da bi vaša mačka mogla udobno leći i ustati kako bi tijekom vožnje mogla mijenjati svoj položaj.

Otvaranje – transporter za mačke s gornjim otvorom obično je lakše koristiti jer možete spustiti i izvaditi mačku odozgo.  Međutim transporter s prednjim otvorom možda će se maci više sviđati jer će je podsjećati na neku vrstu kućice u koju se može zavući i sakriti.

Ventilacija – odaberite transporter koji ima otvore na najmanje dvije strane s mogućnosti da iste zatvorite. To će spriječiti da se vaša mačka pregrije ili uguši, ali i u slučaju nižih temperatura da joj ne bude hladno.

 

2. Odabir najboljeg pješčanika za vašu mačku/ mačića

Mačke su izbirljive što se tiče mnogih stvari, a njihov pješčanik nije iznimka.

Udobnost je ključna kod navikavanja vaše mačke na svoj pješčanik. Treba im dovoljno prostora da uđu, okrenu se, namjeste i čučnu, a da ne dodiruju rubove.

Većina pješčanika izrađena je od plastike jer ne upija neugodne mirise.

Kada birate mjesto gdje postaviti pješčanik, vodite računa o tome da ima privatnosti. Područja vašeg doma koja su jako prohodna učinit će da se mačka osjeća nelagodno i izbjegava korištenje pješčanika. Svaki put kada stari pješčanik zamijenite novim, postavite ga na isto mjesto.  Mačke su robovi navike i premještanje pješčanika bi ih moglo zbuniti ili uznemiriti.  Ako morate pronaći novo mjesto, pobrinite se za lak pristup.

cat litter box

Najbolji pješčanik koji osigurava kontrolu neugodnih mirisa je onaj zatvorenog tipa, a osim toga pružaju i više privatnosti u čemu će većina mačaka uživati. Čišćenje će za vas možda biti malo kompliciranije i zahtijevati više vremena, jer je potrebno ukloniti poklopac, te isti nakon čišćenja vratiti nazad.

Otvoreni pješčanici zauzimaju manje prostora i lako se čiste.  Otvoreni dizajn omogućuje mačkama da vide okolinu i mogu odrediti kada je sigurno obaviti nuždu.  No, prije nego što se odlučite za njega, znajte da bi mirisi mogli biti izraženiji, a dio pijeska će završiti vani jer ostaje na šapama prilikom izlaska.   Otvoreni pješčanik bi mogao postati meta znatiželjnog psa ili male djece, jer nema prepreke koja bi ih u tome spriječila.

Dolazimo do odabira pijeska ili punila za pješčanik.

Izbori su mnogobrojni, stelja, peleti, grudvajući i negrudvajući betonit, biorazgradivi kukuruz, kristali itd. Naš prvi izbor je definitivno grudvajući Ever Clean Clumping Cat Litter. Osim njega definitivno možemo preporučiti i DEIN BESTES Pijesak za mačke s aktivnim ugljenom i aloe verom.

 

3. Zdjelice za hranu i vodu

Keramika s glazurom najbolji je izbor kada su u pitanju zdjelice hrane i vode za mačiće.  Plastične i metalne zdjelice mogu se naći po prilično jeftinoj cijeni, ali mogu dovesti do pojave akni na mačjoj bradi zbog alergijske reakcije na materijal.
976769 600x

Čista posuda s vodom mora biti uvijek na raspolaganju mačiću, a voda bi trebala biti filtrirana ili iz boce.

Zdjelice treba svakodnevno čistiti i stavljati ih što dalje od pješčanika, jer mačke ne vole jesti i vršiti nuždu na istom mjestu.

 

4. Krevet za mačke

Većina mačaka će rado zaspati bilo gdje, ali mačji krevet bit će im omiljeno mjesto za drijemanje.  Krevet bi trebao biti topao, mekan i nalaziti se na mjestu koje čini da se vaša maca osjeća ugodno i sigurno.  cat bed

Krevet za mačke koji se montira na prozor tako da vaša mačka može promatrati svijet vani dok se opušta će zasigurno biti pun pogodak. Koji god krevet odabrali pobrinite se da bude dovoljno velik da vaša mačka može ležati i imati mjesta za rastezanje, ali i dovoljno mali da pruža osjećaj sigurnosti.

 

 

5. Trimer za nokte

cat Nail Trimmers

Održavanje i potkraćivanje noktiju vašeg mačića spriječit će grebanje tepiha i namještaja, a njemu omogućiti ugodnije kretanje i minimizirati zapinjanje s noktima u tkanine i sl. Također će spriječiti da vas mačić slučajno ogrebe tijekom igranja.

Najbolje ga je priviknuti podrezivanju noktiju od najranije dobi i poželjno da to naučite raditi kod kuće kako macu ne biste stresirali i izlagali nepotrebnim rizicima bolesti prilikom odlaska veterinaru radi šišanja noktiju.

Najvažnija stvar o kojoj treba voditi računa kod podrezivanja noktiju je da se reže samo prozirni vrh, te niti slučajno dio gdje nokat postaje blago roze boje (prokrvljeni dio).

 

6. Mačje stablo ili penjalica

Mačke grebu kako bi označile svoj teritorij.  Ostalim mačkama ostavlja vizualni signal, kao i miris koji se izlučuje iz žlijezda u šapama.  Grebanje im također može pomoći u očuvanju kandži jer uklanja stare ovojnice kandži.  Mačke istežu kandže, kralježnicu i prednje noge kad grebu.

Veoma vole grebati baš određeni predmet. Kada mačka pronađe privlačno područje za grebanje, uvijek će mu se vraćati! Ukoliko nemaju adekvatnu grebalicu, to mjesto može postati komad vašeg namještaja od kog će ih kasnije biti jako teško odviknuti.

Grebalice dolaze u svim oblicima i veličinama i bitan su dodatak vašem domu.  Često uključuju uspravne drvene stupove prekrivene debelim sisalom ili tepihom zajedno s platformama, krevetima, skrivenim kutijama i visećim igračkama za energičnije pojedince.  Grebanje može biti samostojeće ili dizajnirano za pričvršćivanje na zid ili pod.

Prije nego što odaberete grebalicu za svoju mačku, razmislite o sljedećim kriterijima:

  • Uvjerite se da je postolje čvrsto;  mačke trebaju otpor kad grebu kako bi najbolje obavile posao.
  • Uvjerite se da je dovoljno visoka da se vaša mačka može jako istegnuti ( minimalno 1,5m).  Ako kupujete manju penjalicu za mačića, morat ćete je promijeniti kad odraste.
  • Pobrinite se da svojoj mački osigurate grebalice po vodoravnim i okomitim površinama.
  • Ako se radi o visokom stupu za grebanje s raznim platformama i dodacima za krevet, mora biti stabilan.  Nema ništa gore od visokog stupa koji se prevrne kad vaša mačka skoči punom brzinom.

Ukoliko vam se grebalica nakon postavljanja čini nestabilnom, možda ćete dobiti dodatnu stabilnost ako je pričvrstite nosačem na zid.cat tree

Postoje brojni načini kako potaknuti vašu mačku da koristi bilo koji raspoloživi stup za grebanje.  Bilo bi najatraktivnije ako ga postavite blizu prozora ili radijatora u prostoriji koju vaša mačka posebno voli, osobito ako se radi o jednom od većih dizajna koji uključuje platforme i krevete.  Mačke se vole rastezati i grebati kad se probude, pa je uvijek korisno imati prihvatljivo mjesto za grebanje u blizini kreveta vaše mačke.  Nemojte poticati vašu mačku da grebe hvatajući je za šape i pokazujući joj što treba učiniti. Najbolje ju je potaknuti mahalicom kojom lagano prolazite stup potičući je da se počne penjati. Ako vaša mačka unatoč tome ne pokazuje interes za grebalicu, pokušajte posuti malo suhe mačje metvice po podnožju. Možete čak pokušati staviti malo poslastica na jednu od platformi, ako se radi o visokom stupu, kako biste potaknuli svoju mačku da skoči i istraži.