Dolazak burmanskog mačića u novi dom – upoznavanje i prilagodba

burmese kitten

1. Dan

Prilikom dolaska mačića u novi dom smjestite ga najprije u prostoriju u kojoj može osjetiti vaš miris. Idealno je u sobu koja se može zatvoriti ili ako imate način privremeno zabarikadirati prolaz. Burme obožavaju spavati u krevetima svoje obitelji, zajedno s njima, te je zbog toga spavaća soba odličan izbor. To će pomoći procesu zbližavanja. U transporteru će imati dekicu sa svojim mirisom. Ostavite mu i dekicu u prostoriji kako bi imao nešto svoje. Na taj način će mu i prilagodba novom prostoru biti lakša.

Pobrinite se da u toj prostoriji ima na raspolaganju hranu, vodu i pješčanik (s pijeskom na koji je već naviknut, a prema dogovoru možemo spremiti i malo njegovog pijeska ) – osjetit će svoj miris i sigurnije se osjećati. Neka mu bude omogućen potpuni pristup toj prostoriji do kraja prvog dana/noći i idealno da  spava u tom odabranom području (ako je to vaša soba, najvjerojatnije će se sklupčati s vama u krevetu) Svakako se igrajte, mazite mačića i neka drugi članovi obitelji dođu u tu prostoriju kako bi se upoznali i „razmijenili“ mirise.

Molimo vas, za dobrobit mačića, nemojte ga izolirati, poigrati se 10 minuta i ostaviti ga samog, te se otići odmarati u drugu prostoriju, pogotovo prvih nekoliko dana kada mu je društvo, sigurnost i povezivanje najvažnije. Bit će shrvan jer želi upoznati svoju novu obitelj! Kako bi stres zbog odvajanja od mame, ostatka legla i dolazak u novi dom za njega bio minimalan i prilagodba što lakša trebat će malo odricanja i posvećenosti s vaše strane, ali obećavamo da će se jako brzo isplatiti!

Iako mačići nisu izloženi djeci u našem domu, potrebno im je svega pet minuta da se snađu s ovim novim minijaturnim prijateljem – ako je vaše dijete dovoljno staro da zna da ne smije stiskati/vući/bockati i sl. mačića. Uvijek napominjemo nove vlasnike, naučite svoju djecu da ne koriste ruke i noge prilikom igranja s mačićem, nego za to predviđene igračke. To je jako važno kako mačići ne bi stekli lošu naviku gristi ljude za prste na rukama i nogama. Mačići se na takav način prirodno igraju s drugim mačkama i igračkama, ali ne želimo da to rade s ljudima! Podučavanje vaše djece/ članova obitelji ovoj lekciji od prvog dana kasnije će spriječiti neželjene ozljede i ogrebotine.

2. Dan

Nakon što je već koristio svoj novi pješčanik i poznaje mirise te prve sobe, slobodno mu dopustite da lagano istraži ostatak kuće, ali ostavite prohodan prolaz u prvu sobu kako bi se mogao u bilo kojem trenutku vratiti u nju, ukoliko se prestraši ili osjeti potrebu iz bilo kojeg razloga. Brzo će steći dobar “osjećaj” za svoju novu okolinu. Dopustite da ponovno spava na istom mjestu koje je odabrao po dolasku, ukoliko sam ne odluči drukčije.

3. Dan

Nakon vjerojatno mirno prospavane noći sa sklupčanom krznenom bebom u svom krevetu, možete dopustiti mačiću da s vama počne živjeti svoj novi život i pomalo se uklapati u vašu rutinu. Još uvijek ga možete nadzirati, ovisno o čimbenicima opasnosti vaše kuće (stepenice, visine itd.). Ali ako nema ničega od navedenog, od ovog trenutka neće trebati mnogo nadzora.

* Ako imate druge kućne ljubimce, gornji postupak može izgledati drugačije i potrajati malo duže, o čemu ćemo detaljnije u drugom članku posvećenom upoznavanju postojećeg ljubimca s novopridošlim. Ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate personalizirani “plan”, javite nam se i rado ćemo vam pomoći u tome.