Ponašanje mačića i odgoj – Igra i istraživačko ponašanje

burmese cat

Za mačiće je tipična razigranost, međutim, jeste li se ikada zapitali zašto im je igra toliko važna?

Igra je vrlo važan dio mačjeg svijeta i mačići trebaju imati priliku igrati se kako bi razvili vještine za lov i preživljavanje. Od najranije dobi igraju se sa svojim prijateljima i predmetima koje pronađu u svom okruženju. Doista, igra pruža idealnu priliku mačićima da istraže svijet oko sebe. Mladi se mačići igraju koristeći jurnjavu i ponašanje za koje se čini da potječu od predatora.

Predatorska igra sastavni je dio ponašanja mačje igre i ranog učenja. Ova igra kod mačića često je agresivna i intenzivna. Tijekom razvoja mačića koriste se tri različita oblika igre. Do trenutka odvajanja od mame i ostatka legla, većina zaigranih interakcija mačića bila je s mamom ili braćom/ sestrama u leglu, a to se opisuje kao društvena igra.

U vrijeme odvajanja, mačići će početi pokazivati ​​veći interes za predmete u svom okruženju i počet će glumiti niz ponašanja povezanih s lovom, jureći i vrebajući pokretne predmete, kao i one kojima se može prikrasti, udarati i “isprobati” šapom. Vjeruje se da je ova takozvana igra s predmetima važna u razvoju koordinacije pokreta šapa i lovačkih vještina, a vjeruje se da prisutnost iskusne majke povećava mogućnost mačića da promatra odgovarajuće ponašanje i razvije vlastito lovačko umijeće. Ovakvo ponašanje i igra potpuno je razvijenu u dobi od 10 do 12 tjedana, a važno je za razvoj ravnoteže i agilnosti. Budući da je igra tako važna komponenta razvoja mačića, valja poticati pravilnu igru ​​i tjelovježbu.

Koji je najbolji način igranja s mačićem?

Mačići tijekom igre koriste više predmeta kao plijen. Ovo ponašanje i igra sastoji se od uhođenja, bacanja, skakanja, grickanja i upotrebe kandži. Često preferiraju male predmete koji se lako mogu pomicati šapama ili hvatati ustima. Izbjegavajte predmete koji su tako mali da se mogu progutati i uzrokovati začepljenje ili zapetljaj crijeva. Neki se mačići vole igrati predmetima poput niti ili klupka vune. Ako se ti predmeti slučajno progutaju, mogu uzrokovati ozbiljne probleme u crijevima.
Vašem mačiću dopustite da se s njima igra samo pod nadzorom.

Izbjegavajte korištenje ruku dok se igrate sa svojim mačićem. To može biti opasno i dovesti do ogrebotina. Ruka u pokretu može postati privlačan objekt za igru, a pokušaji uzmicanja i “bijega” mogu pogoršati situaciju. Iako mladi mačić ne može nanijeti štetu, kako odrasta i nastavlja koristiti ruke vlasnika za igru, može doći do ozbiljnih ozljeda.

Simulirani plijen stimulira mačku, tako da su štapići i igračke koje se mogu povući ili objesiti ispred mačke općenito najučinkovitije. Igračke tipa udica za igru i duge mahalice s igračkama plijena (igračke od perja, miševi od mačje metvice i sl) na kraju mogu se koristiti za poticanje igre bez dodira s vlasnikovim tijelom.

Zašto mačići uvijek rade nestašluke?

Drugi važan dio razvoja mladih životinja je potreba za istraživanjem novih objekata i okruženja.

Ovakva ponašanja mogu dovesti do oštećenja predmeta u kući, kao i ozljede mačića. Sprječavanje ovih problema prilično je jednostavno; budite svjesni potrebe vaše mačke da se igra i istražuje. Kada niste u blizini i ne možete imati mačića pod nadzorom , osigurajte mu pristup raznim igračkama koje se mogu udarati, loviti i s kojim se može hrvati. Igračke punjene mačjom metvicom, igračke koje ispuštaju hranu pri upotrebi, igračke na baterije ili mehaničke igračke koje mačka može loviti, te igračke koje se mogu objesiti s vrata ili nekog drugog mjesta za igru, samo su neke od igračaka za samostalnu igru ​​koje privlače većinu mačaka. Vaša bi mačka također trebala imati odgovarajuće mogućnosti za grebanje, penjanje, sjedenje i opuštanje. To bi moglo uključivati ​​stupove, penjalice i igračke namijenjene grebanju; police, prozorske klupe i skrivalice za sjedenje, kartonske kutije ili skrivene poslastice za istraživanje.

Kako spriječiti nastanak štete ako niste u mogućnosti nadzirati mačića?

Kada niste u mogućnosti nadzirati mačića, možete ga na kraće vrijeme ostaviti u prostoriji gdje smatrate da će biti na sigurnom. Ne zaboravite osigurati udobni krevetić i pješčanik, te posudicu s vodom i hranom. Svakako povedite računa o tome da je vaše mače imalo dovoljno igre i pažnje prije odlaska u sobu za odmor. Ovakav način omogućuje mački određenu slobodu, a istovremeno sprječava opasnost od oštećenja i ozljeda. Brave za djecu i sigurne kvačice mogu se koristiti za spriječavanje ulazaka u ormar ili kante za smeće. Bilo koji dragocijeni predmeti u kućanstvu koji bi mogli biti oštećeni trebali bi se držati izvan dosega mačke ili ih učiniti nepoželjnima, npr. upotrebom gorkog spreja ( bitter spray for cats and dogs). Upamtite da s njihovom izvrsnom sposobnošću skakanja i penjanja može biti potrebna i prevencija oštećenja daleko iznad razine poda.
Mačić bi trebao imati penjalicu/ stup za grebanje ili police za penjanje i sjedenje, te nekoliko igračaka za igru ​​koje se mogu loviti, udarati ili gristi. Igračke na oprugama i one obješene s vrata, ping-pong loptice, miševi od mačje metvice često su mačkama zabavne za jurnjavu i napad. Penjalice za mačke se mogu kupiti ili izraditi kako bi im osigurali prostor za sjedenje i grebanje na relativno malom kompaktnom području. Neke mačke vole istraživati ​​nove predmete, pa će nekoliko praznih kutija ili papirnatih vrećica (nikada plastičnih) zabaviti mačku neko vrijeme sve dok vlasnik nema vremena za igru. Ponekad je najbolje rješenje nabaviti drugu mačku za druženje i igru. Budite sigurni da je druga mačka mlada, društvena i razigrana.

Iako se nekome može činiti da je onemogućavanje pristupa određenom mjestu okrutno, to su mjere opreza kako bi mačka bila sigurna i kako bi se spriječila šteta u kućanstvu kada vlasnici nisu u blizini. Uobičajene pritužbe vlasnika, poput žvakanja biljaka, grebanja, penjanja ili igre na neprikladnim mjestima te vršenje nužde izvan pješčanika samo su neki od potencijalnih problema koje je najbolje spriječiti uz malo planiranja i promišljanja. Suprotno tome, kada su članovi obitelji kod kuće i dostupni za nadzor, mački se može dati veća sloboda istraživanja i uživanja u onim područjima doma u kojima bi se inače mogli pojaviti problemi.

Koji su problemi povezani s neprikladnom igrom?

Postoje brojni problemi u ponašanju koji proizlaze iz pretjerane i neprikladne igre. Neki od primjera su mačke koje haotično kidaju po kućanstvu, one koje sikću na vlasnike ili nasrću na njih (ponekad prerasta u ugrize i ozljede) i one koje hvataju, grickaju, grizu ili grebu vlasnike tijekom noći.

Kako se može spriječiti prekomjerno igranje i poticanje napada na ljude?

Prije nego što pokušate zaustaviti ili prekinuti određeno ponašanje, pružite mački dovoljno mogućnosti i mjesta za igru. Odaberite igračke za igranje i aktivnosti koje su privlačne vašoj mački. Budući da bi igra koju je pokrenula mačka mogla potencijalno prerasti u pretjerano agresivnu igru, vlasnik bi trebao odabrati igračke za igru ​​i kontrolirati sve sesije igre. Sesije koje su pogrešne, a inicirala ih je mačka treba zanemariti ili prekinuti odustajanjem od igre i ignoriranjem.

Contributors: Debra Horwitz, DVM, DACVB & Gary Landsberg, DVM, DACVB, DECAWBM
Edited by: R.E. This article has been modified from its original text as supplied from LifeLearn and may not reflect any views of, or is certified to be accurate by, LifeLearn.