Otkrivamo čarobni svijet boja burmanskih mačaka:
10 priznatih boja

Burmanska mačka očarava svojim jedinstvenim izgledom. Njena ljepota, agilnost, zlatne oči, odanost ljudima te iznimna inteligencija svakako su impresivni, no ono što ih posebno izdvaja su fascinantne boje njihovog krzna.
Wise Legend burmese kitten 1 7.jpg

Krzno burmanskih mačaka igra ključnu ulogu u njihovoj eleganciji i suptilnosti boja. Bez poddlake, krzno čvrsto prianja uz tijelo mačke, mijenjajući nijanse čak i pri najmanjem pokretu. Svojim predivnim “burmanskim” odsjajem, krzno ove mačke očarava na prvi pogled.

Sve boje burmanskih mačaka karakterizira neujednačen intenzitet boje, s tamnijom njuškom, šapama i repom. Boja se postepeno svjetli od leđa prema trbuhu, dok bi vrat i prsa trebali biti malo svjetliji od osnovne boje. Ova suptilna paleta boja genetski je uvjetovana i prisutna je kod burmanskih mačaka zahvaljujući njihovom specifičnom “burmanskim” genu.

Burmanski mačići rađaju se svijetle boje, a konačna boja krzna razvija se kako mačići sazrijevaju. Tekstura njihovog krzna također prolazi kroz postepene promjene, formirajući se u skladu s bojom do dvije godine starosti.

Postoji deset priznatih boja za burmanske mačke u Europi: šest jednobojnih i četiri boje kornjačevine. Četiri boje kornjačevine moguće su isključivo kod ženki, budući da se boje kornjačevine manifestiraju kroz ženski gen.

Sada, prelazimo na opis svake boje.

1. Smeđa – Brown (BUR n)

Burmese cat Royal Esprit Missy Elliott.jpg 1Bogata topla smeđa boja, poznata kao “sable”, najčešća je među burmanskim mačkama. Ono što ovu boju čini posebnom je njena ekskluzivnost za burmansku pasminu, jer se ne može naći u nijednoj drugoj pasmini mačaka.

Smeđe burmanske mačke dolaze u različitim nijansama, od svijetlih do bogatih i tamnih, krećući se od tamne čokolade do tople mahagonija. Međutim, ne smije se zamijeniti za potpuno crnu boju, iako boja s godinama malo potamni.

Sa svojim krznom boje tamne čokolade, burmanske mačke odišu elegancijom i stilom poput osobe obučene u skupocjeni kaput od nerce. Njihovo krzno blista sjajem, a njegova mekoća poput satena čini burmanske mačke jednom od najljepših pasmina.

 Smeđa temeljna boja je s laganim zlatnim odsjajem, dok su dijelovi na vrhovima kao što su uši, šape, njuška i rep su tamno smeđi. Nos i jastučići na šapama obično su tamno smeđi, što upotpunjuje njihov očaravajući izgled.

 

2. Čokolada – Chocolate (BUR b)

burmanska mačkaČokoladna boja burmanske mačke znatno je svjetlija od smeđe i podsjeća na kavu s mlijekom. Svake godine ova boja osvaja sve više i više srca ljude.

Čokoladna boja dlake također može imati različite nijanse, od svjetlijih do tamnijih tonova, od toplih do hladnijih.

Dlaka je tople medeno-bež boje, sa zlatno smeđim i tamnijim pointima prekrasne tamno čokoladne boje. Nos je čokoladno smeđ, a boja jastučića šapa varira od cimeta do čokolade.

Pointe (tamnija područja na njušci, nogama i repu) su izraženije u ovoj boji krzna nego u drugima, dajući čokoladnom kaputu dodatnu prednost.

3. Plava – Blue (BUR a)

burmanska mačkaKrzno plave boje burmanske mačke nalikuje na čelik, i unatoč tome što slična boja se može pronaći kod nekih drugih pasmina, vrlo je cijenjena. Vrijedi napomenuti da burmanska mačka ima svjetliju plavu boju u usporedbi s britanskim mačkama i vrhovi nisu tako svijetli kao kod ruskih plavih mačaka. Među različitim nijansama plave, preferira se svjetliji ton, sve dok nije pretjerano hladan ili ima smeđkasti ton.

“Pravilna” plava boja za burmanske mačke je jedinstveno lijepa, stilizirana i elegantna. One odišu luksuznim srebrnim izgledom, trepereći sa svim nijansama srebra na suncu. Kombinacija njihovog plavog krzna i zlatnog tona njihovih očiju ostavlja dojam božanskih bića koja su gotovo nestvarna. Plave burmanske mačke visoko cijene pravi ljubitelji ljepote.

Njihova plavosivo krzno ima jasan odsjaj boje kositra, uz tamno plave pointe, i plavo-sivu kožu nosa te ružičasto plavo-sive jastučiće šapa. Uzgajivačima često predstavlja izazov održati karakterističnu žutu boju očiju kada rade s burmanskim mačkama ove boje krzna.

4. Lilac (BUR c)

burma lilac.jpgLilac je vrlo delikatna i svjetla boja krzna, što daje dojam da su mačke boje Lilac najnježnije i najmaženije. Ponekad se ove mačke nazivaju “mačkama kuguarima”.

Lilac burmanske mačke karakterizira blijeda, nježna golub-siva boja sa svijetlo roza odsjajem. Također se ističe s roza-srebrnom bojom i roza-lilac pointima, dok nos i jastučići šapa imaju ružičastu nijansu s dodatkom lavande. “Maska” na njihovom licu ima blagi srebrni sjaj.

5. Crvena – Red (BUR d)

burmanska mačkaCrvena je jedna od najljepših i najbogatijih boja krzna burmanskih mačaka. Zapravo, najbolji način za opisivanje ove boje je svijetla nijansa naranče. Tijelo mačke obično je bliže svijetloj tangerini boji. Crvene burmanske mačke, poput malih zraka sunca, nikada ne prolaze nezapaženo. Tako su svijetle da odmah privlače pažnju ljudi i očaravaju ih. Njihov nos je roz, a jastučići šapa su također roze. Ova boja burmanskih mačaka poznata je po najsjajnijim jantarnim očima! U ovoj boji na nogama i repu često se još uvijek mogu pronaći pruge svjetlije boje, iako se sve češće pojavljuju životinje bez ove manje pogreške.

6. Krem – Cream (BUR e)

burmanska mačkaKrem boja burmanskih mačaka je pročišćena crvena, nježnija i prigušenija boja. Krzno je boje svijetle marelice s izraženim puderastim cvijetom na ušima, glavi i leđima, vrh nosa i jastučići šapa su blijedo roze.

Dok su mačići mali,  vrlo je teško razlikovati krem od crvene boje.

Kao što je ranije navedeno, četiri boje burmanske mačke s uzorkom kornjačevine moguće su samo kod ženki, budući da se ovaj specifičan uzorak prenosi samo putem ženskog gena.

7. Brown Tortie (BUR f)

burmanska mačkaBrown Tortie (Seal tortie): Ovo krzno je mješavina pečatno smeđe i tangerine (tamne i/ili svijetle) boje koje su raspoređene u mrljama i/ili pomiješane. Nos i jastučići na šapama mogu biti smeđe boje, roze, ili mješavina obje boje. Brown torties, poput čokolade, su kontrastnije, a njihove oznake su vidljivije. Ponekad su oznake raspoređene na vrlo zabavan način.

8. Blue tortie (BUR g)

burmanska mačkaPlava tortie boja burmanske mačke: Ovo krzno je kombinacija plavo-sive i svijetle marelice koje mogu biti tamne i/ili svijetle, raspoređene u mrljama i/ili pomiješane. Nos i jastučići šapa su roze i/ili sivo-plavi.

9. Chocolate Tortie (BUR h)

Royal Esprit Paris Dream 1f.jpgBoja Chocolate Tortie burmanske mačke je prekrasna mješavina boje mlijeka kave i tangerine (obe tamne i svijetle), dajući joj jedinstven i upečatljiv izgled. Krzno na njihovom tijelu je svjetlije, dok su pointe na licu, ušima, repu i nogama tamnije, s varijacijama u distribuciji boje. Koža nosa: svijetlo crvena/roza i/ili čokoladna. Jastučići šapa: svijetlo crveni/roza i/ili čokoladni. Ova boja krzna je posebno rijetka i mnogo tražena od strane uzgajivača i ljubitelja mačaka.

10. Lilac Tortie (BUR j)

lilac tortie burmese cat.jpgLilac Tortie boja burmanske mačke sadrži jedinstvenu mješavinu golub-sivih i svijetlih marelica, koje mogu biti tamne i/ili svijetle, i raspoređene u mrljama i/ili pomiješane kroz krzno, rezultirajući u istaknutom i prekrasnom uzorku poput kornjače. Koža nosa i jastučići šapa ovih mačaka mogu biti roze i/ili boje lavande, pružajući delikatan dodir njihovom izgledu. Ova boja krzna se smatra rijetkom i vrlo poželjnom među ljubiteljima mačaka.

Sve boje burmanskih mačaka su termozavisne, što znači da se boja njihovog krzna mijenja u odnosu na okolnu temperaturu. Kada temperatura padne, dlaka na njihovoj njušci, vrhovima šapa, repu i leđima potamni, s najjačom razlikom vidljivom u čokoladnoj boji. Mačići i mlade burmanske mačke mogu imati malo svjetliju boju tijela. Vrijedno je napomenuti da su ove promjene boje krzna privremene i da će se vratiti kada temperatura ponovno poraste.