Profil pasmine – Burmanska Mačka

Burmanska mačka je posebna!

Burmanska mačka osjeća vaše raspoloženje, rado će slušati kako ste proveli dan i otpresti ravno do vašeg srca. Velike su šanse da ćete je odabrali ukoliko već poznajete burmanske mačke ili jer želite mačku koja ima određene osobine koje odgovaraju vašem stilu života. Burmanske mačke posjeduju neopisivu ljepotu, oličenu svojim velikim, raskošnim zlatnim očima. Dovoljan je samo jedan pogled na burmu i ona jednostavno hipnotizira. Osim atraktivnog izgleda, ova živahna, umiljata pasmina odličan je izbor za obitelji koje vole šetnje sa znatiželjnim ljubimcem.

Povijest i podrijetlo burmanskih mačaka

First American Burmese – Wong Mau and kittens
First American Burmese – Wong Mau and kittens

Burmanske mačke imaju vrlo bogatu i zanimljivu povijest. Ova domaća pasmina mačaka vuče korijene iz tajlandsko-burmanske granice; međutim, razvijene su u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Godine 1930. dr. Joseph Thompson je iz SAD-a iz Burme uvezao smeđu ženku po imenu Wong Mau. Bila je to mala mačka sitnih kostiju sa smeđom dlakom boje oraha. Dok je svaka druga osoba mislila da je ova mačka sijamska, dr. Thompson je, zajedno s drugim uzgajivačima, vjerovao da se radi o drugoj pasmini.

Doktor Thompson bio je na Tibetu kada je prvi put vidio ovu kratkodlaku tamno smeđu mačku. Bio je duboko inspiriran ljepotom i osobnošću ove pasmine mačaka. Kako bi proučio karakteristike pasmine, dr. je Wong Mau odveo u Ameriku.

Uz pomoć genetičara, dr. Clyde E. Keelera, dr. Thompson je proveo proučavanje pasmine. Wong Mau je križana sa seal point sijamskom mačkom, pa su se kao rezultat toga rodili mačići bež, sable smeđe boje i mačići sa pointom.

U tom procesu uzgoja, dr. Thompson je otkrio da je Wong Mau napola sijamska, a napola burmanska mačka, što danas zovemo Tonkinese. Godine 1936. Burme su registrirane u Cat Fanciers Association (CFA) i stekle su popularnost.

U Velikoj Britaniji novi britanski uzgojni program oživio je interes uzgajivača, a do 1952. uzgojene su gotovo tri generacije burmanskih mačaka.

Ako pogledamo danas, prvotni izgled burmanske mačke se promijenio. U početku su ove mačke bile tamne ili jednobojne smeđe boje. Sada se ove mačke mogu vidjeti u raznim bojama. Osim toga, prethodna i sadašnja pasmina imaju različite temperamente i ponašanje.

Osobnost i temperament burmanske mačke

Burmanske mačke su zabavne, razigrane, superinteligentne i interaktivne. Ove predane mačke odane su i orijentirane na ljude, što znači da ako tražite naklonost, mogu biti najbolji pratitelji.

Burme imaju djetinjastu prirodu koja može biti zabavna za ljude bilo koje dobi. Ove se mačke ponašaju slično kada imaju 16 godina, kao što su se ponašale i sa 1. Treba im vaša puna pažnja prilikom izvođenja animiranih ludorija i pazite da ne ostanu nezapažene.

Ova nevjerojatno razigrana i zabavna pasmina melem je za oči i može osvojiti srce svake osobe. Međutim, njihov temperament može se razlikovati od spola do spola i ovisno o dobi. Na primjer, ženke burmanskih mačaka su osjećajnije, visoko inteligentne, znatiželjne i duboko zaljubljene u svoje ljude. burmanska mačka

S druge strane, mužjaci su nešto umjereniji i oprezniji. Strastveni su samo prema svojim omiljenim ljudima i jelima. Društveni su i jako im je ugodno oko burmanske braće i sestara, ali i drugih životinja.

Za razliku od drugih pasmina mačaka, osobito sijamskih, burme nisu jako glasne ili pričljive. One će stupiti u interakciju s vama samo kada žele izraziti nešto ili trebaju vašu pažnju. Međutim, njihov glas je sladak i neće vas smetati ni na koji način.

S obzirom da su to ljudima orijentirane mačke, ne bi ih trebalo ostavljati dulje vrijeme same jer to može negativno utjecati za njihovo mentalno zdravlje.

Burmanska mačka ima osobnost i više od toga

Koliko god burmanske mačke bile ljupke na pogled, većina vlasnika će vam reći da burmanska osobnost ono što ih zadivljuje najviše. Ako tražite mačku koja će vam biti potpuno predana i posvećena, ne tražite dalje.

Nježni ljubavni temperament

Burme su poznate po iznimnoj ljubavi. Ne snalaze se same i slijedit će svoje ljude posvuda. Oni su tip mačaka koji će uvijek naći put do vašeg krila i kreveta. Poznati su i po tome što uživaju u druženju i igri s djecom.

Razigrane i zabavne

Čini se da ove mačke smatraju da im je dužnost zabavljati svoje ljudske pratioce. Ne čudi da neke od ovih nevjerojatnih mačaka nauče svirati, a ako niste raspoloženi pridružiti se, to je sasvim u redu. Ove se mačke mogu zabavljati i same i vrlo rado će vam dopustiti da sjednete i promatrate zabavu.

Inteligentne i tvrdoglave

Budite upozoreni da ove mačke mogu biti i prilično tvrdoglave kad se odluče na nešto, pa ćete ih teško uvjeriti u suprotno. Poznato je i da u tom slučaju mogu biti i prilično pričljive dajući će vam do znanja kako se osjećaju u tom trenutku.

Isključivo kućna mačka

To bi se moglo smatrati plusom ili minusom, ovisno o tome kako na to gledate, ali burme jako ovise o svojim vlasnicima koji se brinu o njima. Zbog svoje neustrašivosti ukoliko se nađu vani bez nadzora otići će s prvim prolaznikom, nastradati pod automobilom ili se izgubiti. Ove mačke definitivno imaju manje šanse da prežive vani same u odnosu na druge pasmine, a nedostatak podlake je jos samo jedan dodatni argument koji govori u prilog ovoj tvrdnji. Složit ćete se da burme definitivno nisu tip mačke koju srećete na otvorenom u šetnji i lutanju po susjedstvu.

Europska i američka burmanska mačka

Moderne burmanske pasmine razvijene su u SAD-u i Velikoj Britaniji prema različitim standardima pasmine. Takav neobičan uzgojni program rezultirao je razvojem niza različitih značajki među dvije skupine, ali neki registri mačaka još ih formalno ne priznaju kao različite pasmine.

Europske burme (Europa, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland) imaju dugo, vitko tijelo, duge noge i ovalne šape. Glava je klinastog oblika s dugom njuškom i bademastim očima. Rep je obično srednje dug.

Američke burme (SAD) imaju znatno zbijenije tijelo i noge su proporcionalne tijelu. Glava je mnogo šira, njuška kraća i spljoštena, a oči okrugle. Uši su pri dnu šire u odnosu na europsku varijantu. Oblik šapa i duljina repa slični su u obje skupine.

Europske i američke burmanske mačke male su do srednje veličine, obično teške od 4 do 6 kg. Uvijek su jako mišićave i snažne, pa se često osjećaju težima kad ih se podigne nego što zapravo izgledaju. Zbog toga su dobili nadimak “cigla umotana u svilu”.

Dlaka je uvijek kratka, svilenkasta i sjajna. U početku su sve burmanske mačke bile raskošne tamnosmeđe boje (sable u SAD -u, smeđe u Velikoj Britaniji i Australiji), ali danas je dopušten širok raspon boja.

Američki standard predviđa četiri moguće boje: sable ( smeđa), plava, šampanjac (čokoladna) i platina (lila).

Europski standard predviđa deset boja burmanskih mačaka: smeđu, plavu, čokoladnu, lila, crvenu, krem, smeđa torti , plavu torti, čokolad torti i lilac torti. Više o bijama burmanskih mačaka pročitajte ovdje.

Američke burme imaju velike oči, zaobljenog oblika, široko postavljene, blago iznenađene.

Europske burme također imaju velike i široko postavljene oči, ali gornja linija oka je ravna, s blagim padom do nosa, orijentalno, donja linija oka je zaobljena.

Briga za burmanske mačke

Ljubav i briga koju pružate svojim burmanskim mačkama mogu doprinijeti mnogo njihovom općem zdravlju i temperamentu. Ovim jedinstvenim i lijepim stvorenjima potrebna je naklonost obitelji kako bi bili što draži.

Za razliku od drugih pasmina mačaka, burmanske mačke ne zahtijevaju kompliciranu brigu i održavanje. Briga o njima zaista ne iziskuje puno truda i posvećenosti.

Poznavanje i osiguravanje osnovne prehrane, osiguravanje da nemaju nikakvih zdravstvenih problema, te minimalna briga o njezi sve je što trebate učiniti da biste bili omiljena osoba burmanske mačke.

Dijeta i prehrana

Burmanci su aktivna pasmina mačaka, a za održavanje svog načina života potrebna im je prehrana bogata proteinima. Hranjiv sadržaj prehrane bitan je za podmirivanje svih tjelesnih potreba mačke i osiguravanje njezina zdravlja.

Zdravlje

Briga o zdravlju vašeg ljubimca nešto je što vam treba biti na prvom mjestu, a ne opcija. Ako ne možete osigurati njihovo zdravlje, nabavka burmanske mačke neće biti dobar izbor za vas.

Grooming / Njega

Ako želite da vaša burmanska mačka bude aktivna, svježa i razigrana cijelo vrijeme, obraćanje pažnje na njegu jednako je važno kao i njeno zdravlje. Za razliku od nekih drugih pasmina mačaka, ove mačke imaju kratku dlaku na tijelu, što vlasnicima olakšava održavanje urednog i njegovanog krzna.

Ove mačke ne zahtijevaju dubinsko njegovanje, tek s vremena na vrijeme pravilno četkanje krzna. Jednom tjedno dovoljno je da se riješi svih mrtvih dlaka.